Laden...

15 tips voor de perfecte vakantiefoto's!

Vrijheid.
Verwondering.
Ontspanning.

15 tips voor de perfecte vakantiefoto's

De vakantieperiode staat weer voor de deur, dus trekken Nederlanders massaal naar het buitenland om er even helemaal 'uit' te zijn. Als je deze blog leest, heb je vast al je camera of smartphone ingepakt en sta je klaar om op reis te gaan. En nu wil je weten hoe je je vakantiefoto's naar een hoger plan kunt tillen. In deze vlog help ik je met vijftien tips om van je standaardkiekjes iets moois te maken. Liever tekst? Lees dan verder onder deze video.

Geschreven door: Johan Schutten · Publicatiedatum: 11 juli 2025

Om het wat overzichtelijker te maken, heb ik de tips verdeeld in drie categorieën. Te beginnen met…

Tip 1 – Voorbereiding is het halve werk

Voor veel mensen is de voorpret van een vakantie plannen natuurlijk al heel leuk. Dagenlang rondstruinen op sites om te zien wat er voor leuks te beleven valt in het gebied waar je naartoe gaat. Supertof natuurlijk, maar probeer van tevoren ook te bedenken of zo'n bezienswaardigheid echt een leuke fotospot is. Check via Google Street View bijvoorbeeld waar het kasteel het mooiste in beeld komt, zoek foto's van het onderwerp op internet of maak zelfs een Pinterest-bord aan van de locatie.

Tip 2 – Ga wandelen!

Je kunt natuurlijk naar de bekende vakantiehotspots gaan. En dat is zeker leuk om te doen, maar een stevige wandeling in de bergen levert vaak veel meer op dan een hele dag doorbrengen bij een bergrestaurant. En het voordeel: je kunt met meer aandacht naar de omgeving kijken, waardoor je foto's automatisch beter worden. Je hoeft je niet te haasten om naar de volgende hotspot te rijden.

Tip 3 – Komoot

Een handige app bij het wandelen (en andere sporten) is Komoot. Hiermee kun je routes vinden in de omgeving, inclusief mooie uitkijkpunten en de lengte/tijd die de wandeling of tocht ongeveer gaat duren. Je kunt er zelfs je eigen routes mee bepalen en die delen met je omgeving! Benieuwd naar de wandelingen die ik heb gedaan? Connect dan met mij via: LINK INVOEGEN

Tip 4 – Laad je apparatuur op

Een inkoppertje natuurlijk, maar niets is vervelender dan met een lege batterij een berg op klimmen en geen foto's te kunnen maken. Als je een lange wandeling maakt, kun je ook een powerbank meenemen om in geval van nood je telefoon onderweg op te laden.

Tip 5 – Mis geen enkele zonsopgang of -ondergang

Je hebt er maar een beperkt aantal gedurende je leven, dus verspil er geen een :). Zeker als je op vakantie bent, heb je de tijd om van een goede zonsondergang of -opgang te genieten. En ik weet dat het moeilijk is om jezelf in beweging te zetten, maar als je thuiskomt met die ene topfoto van een zon die ondergaat achter een hoge bergtop… Trust me, dat is de moeite meer dan waard!

Tip 6 – Er bestaat niet zoiets als slecht weer

Prachtige donderwolken die binnen komen zeilen… De druppels op de bladeren in het frisgroene bos… Of het licht dat tussen de buien door op de heuvels schijnt… Slecht weer is een prima moment om lekker naar buiten te gaan om te fotograferen.

(artikel gaat onder de foto verder)
Een foto van het Vierwoudstrekenmeer in Zwitserland, met donkere luchten na een regenbui.
Een foto van het Vierwoudstrekenmeer in Zwitserland, met donkere luchten na een regenbui.
Tip 7 – In de bergen: gebruik je groothoeklens

Want dat weidse landschap komt vaak het mooist tot z'n recht als je het helemaal in beeld brengt.

Tip 8 – Je hebt maar één lens nodig: een zoomlens

Wil je inzoomen op een detail? Of juist de hele omgeving in beeld krijgen? Met een zoomlens kun je beide, zonder dat je een kilo aan glas in je tas hoeft mee te sjouwen. De zoomlenzen van tegenwoordig zijn errug goed, dus waarom zou je die niet gebruiken?

Tip 9 – Neem voldoende water mee

Zeker als je lange stukken wilt wandelen en het buiten erg warm is, doe je er verstandig aan om genoeg water bij je te hebben. Water is van levensbelang.

Tip 10 – Gebruik je polarisatiefilter

Zeker in de bergen is dat welhaast een must-have. Door het wegfilteren van ongecontroleerd licht en alleen licht uit één richting toe te laten, kun je veel schitteringen en reflecties (bijvoorbeeld in het water) verwijderen. En luchten krijgen hierdoor in de bergen een dieper blauw en contrasteren mooier met de witte bergtoppen.

Een foto van een meer van smeltwater bij de Titlis in Zwitserland
Een gletsjermeer bij de Titlis in Zwitserland, met op de achtergrond de bergtoppen van de Alpen.
Tip 11 – Leer je camera kennen

Een inkoppertje natuurlijk, maar hoewel ik mijn camera bijna dagelijks gebruik, moet ik soms nog steeds zoeken naar waar die ene instelling ook alweer stond… Het belangrijkste is in ieder geval dat je de belichtingsdriehoek leert kennen (link), zodat je weet wat elke instelling op je camera doet.

Bonustip: als je hele scherpe foto's wilt maken, kun je het diafragma met een paar stops knijpen. De meeste zoomlenzen zijn tussen F7.1 en F9.0 op hun scherpst. Je kunt dit eenvoudig zelf testen: zet je camera op een statief (of een stevige ondergrond) en fotografeer een onderwerp meerdere keren, te beginnen met het kleinste F-getal (bijv. F2.8) en eindigend bij het grootste (F32 of iets dergelijks). Zo zie je bij welk F-getal je foto het scherpst is.

Tip 12 – Wees niet bang voor een hoge ISO

Ik dacht vroeger ook: hoge ISO = drama, want: veel ruis. Maar de huidige camera's zijn inmiddels zo goed in het onderdrukken van ruis, dat je zelfs in omstandigheden met weinig licht nog prima foto's kunt maken. Het is wel belangrijk dat je voldoende belicht. Algemene vuistregel: verhoog je ISO net zo lang tot alles op de foto goed zichtbaar is.

Tip 13 – Neem voldoende rust

Je kunt natuurlijk je hele vakantie blijven doorlopen, maar het is ook belangrijk om af en toe rust te nemen. Zeker als je een paar dagen achter elkaar bergop en bergaf bent gelopen en lange wandelingen hebt gemaakt, is het verstandig om een dagje rust in te bouwen. Je spieren komen even tot rust – en je hoofd ook.

Tip 14 – Compositie: lijnen, laagjes en vormen

Een paar tips voor goede composities: kijk naar lijnen in je foto's. Een dal dat tussen de bergen ligt, een weg die als een slang door het landschap kronkelt, of een riviertje dat van linksonder naar rechtsboven kabbelt. Lijnen in je foto's zorgen ervoor dat je oog door het beeld wordt geleid. Laagjes zijn ook altijd interessant: een donkere berg op de voorgrond, lichtere bergen op de achtergrond. Zulke silhouetten spreken bijna altijd tot de verbeelding. En vormen – zoals rondjes, vierkantjes of driehoekjes – geven je foto rust en structuur.

Tip 15 – Abstract

Niet alles hoeft perfect vastgelegd of geregistreerd te worden. Soms is een abstract beeld, dat meer een emotie weerspiegelt, juist een perfecte manier om je reis vast te leggen. Denk aan de laagjes van vulkanisch gesteente, kleurverschillen in een rots, of de topjes van golven in het water. Tijdens je vakantie is er tijd en ruimte genoeg om hiervan te genieten!

Tijdens een wandeling in de Rijnvallei stuitte ik op een deze prachtige laagjes steen.
Tijdens een wandeling in de Rijnvallei stuitte ik op deze prachtige laagjes gesteente. Hoogstwaarschijnlijk afgezet tijdens de catastrofale zondvloed, waarna de Rijn er in de eeuwen erna een nieuwe rivierbedding in uitsleet. Een prachtig object voor abstracte fotografie!

  Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Deze verschijnt maximaal 2x per maand en staat boordevol artikelen, aanbiedingen en handige info om jou te helpen met fotograferen en de natuur te ontdekken!

Ontvang 10% korting op je eerste aankoop als je jezelf nu inschrijft! De kortingscode krijg je zodra ik de winkel lanceer.

Schrijf je in!